петак, 11. децембар 2009.

Yucca (Uliaceae)



Opis biljke: Juka je zimzelena biljka koja endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim ostrvima. Spoljnim izgledom malo podseca na palmu: ima debelo i kratko stablo i sabljaste listove. Cvetovi juke oblikovani su kao zvoncici koji formiraju velike grozdove piramidalnog oblika, koji mirišu posebno nocu. Juka spada u porodicu ljiljana (Uliaceae), a Indijanci je smatraju najlepšom pustinjskom biljkom i vec je vekovima poštuju. Zbog njene velike isceliteljske noci nazivaju je drvom života. Indijanci su juku mleli u brašno i pekli kolace. Iz korena su cedili sok, pripravljali sapun za pranje tela. Koristili su ju za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju, za reumatske i kožne bolesti, izlecenje cireva, bubuljica, upale i kao sredstvo za jacanje.
Pozitivni ucinci juke Juka utice na ljudsko telo na mnoge nacine, ali najvažnije njeno delovanje je detoksikacijsko.
Prema savremenoj podeli razlicitih bolesti, hronicne upalne bolesti debeloga creva (katar, polipi, Crohnova Iolest, Colitis ulcerosa) i reumatske bolesti ubrajaju se u hronicne bolesti metabolizma. Mnoge lekovite biljke svojim diuretskim delovanjem i ubrzavanjem metabolickih procesa mogu pojacati izlucivanje otpadnih toksicnih materija iz tela i time bitno poboljšati oste stanje bolesnika. I u našem delu Evrope postoje lekovite biljke koje imaju detoksikacijska svojstva, poput koprive (Urtica oica, Urtica urens) i kore bele vrbe (Salix alba), ali juka deluje neuporedivo jace i efikasnije.
Juka, uz to, pospešuje i savršeno uskladjuje apsorpciju potrebnih hranljivih materija u crevima, olakšava procese, regulise i pospešuje razne procese izlucivanja (ekskrecije) nepotrebnih materija iz tela. Od velike je pomoci prvenstveno onima koji boluju od razlicitih bolesti debelog creva, a takvih je ljudi puno, narocito medju stanovnicima industrijski razvijenih zemalja, posebno medju sredovecnom i starijom populacijom. Iz ovih dobnih grupa skoro svaka treca osoba ima neugodne smetnje i simptome hronicne upale debelog creva.
U novije se vreme saponin iz juke vrlo uspešno primenjuje u Iecenju upalnih procesa zglobova. Ova prirodna materija ima mnoga delovanja, poput onih koje imaju humani odnosno animalni steroidi, te nesteroidni protivupalni lekovi , ali bez njihovog štetnog delovanja na sluznicu organa za varenje. Nakon tretmana jukom od nekoliko nedelja, organizam se jednostavno preporodi i podmladi. Ova biljka izuzetnih lekovitih svojstava poboljšava duhovno-telesnu ravnotežu, osigurava bolje opste stanje organizma, a obzirom da pojacava imunitet, štiti od raznih infekcija i bolesti. lstovremeno, snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od stresa. I u cemu je tajna juke i zašto ona ima neuporedivo bolji ucinak na organizam od drugih biljaka s detoksikacijskim svojstvima? Tajna je verojatno u tome što ta biljka opstaje i u izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima nocu podnosi, hladnocu i mraz, sredinom dana nemilosrdne vrucine. Otporna je i na jake orkanske oluje i potpunu sušu koja može potrajati mesecima. Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, klorofil, antioksidanse i neke druge materije.
PAŽNJA! Tokom tretmana jukom treba piti mnogo tecnosti, pa zato kapsule treba uzimati s dve caše vode. Dnevni unos tecnosti treba dostici kolicinu 2-3 litre, da bi se nepoželjne ili toksicne materije što lakše odstranile iz organizma. Na pocetku tretmana može doci do obilnog mokrenja, a ponekad i do proliva u blažem obliku. Kod osetljivih osoba može doci do pada nivoa šecera u krvi (hipoglikemije), a zbog diuretskog dejstva može se javiti blaža hipokaliemija. Sve su ove promene odraz ubrzanih metabolickih i detoksikacijskih procesa. Pažljivom primenom i pocetnim doziranjem preparata uz adekvatnu nadoknadu tecnosti i minerala (kalijuma) putem pravilno izbalansirane prehrane bogate kalijumom (po potrebi uz savet nutricionista) ovi se neželjeni efekti mogu ublažiti ili izbeci. Deca ispod 10 godina preparate juke mogu uzimati samo po preporuci lekara.

Нема коментара: