понедељак, 25. јануар 2010.

Kućne opasnosti

U stanu vrebaju zimski paraziti. Suv vazduh i toplota idealni su uslovi za razvoj štetočina. Uz crvenog pauka u ovom periodu najveći neprijatelji vaših sobnih biljaka su, pored preteranog zalivanja, štitasta i vunasta vaš.

Vunasta vaš



U uslovima toplog i izuzetno suvog vazduha, koji su karakteristični za zimski period u stanovima sa centralnim grejanjem, vunasta vaš jedna je od glavnih štetočina koja ugrožava sobne biljke. Veoma se teško suzbija na biljkama koje imaju izražene lisne rukavce (recimo, Kalatea) u koje se vunasta vaš zavlači i leže jaja. U ovom lisnom rukavcu teško se suzbija jer je prskanjem insekticidima do nje nemoguće prodreti. Zato je za suzbijanje najbolje koristiti kombinaciju kontaktnih i sistemičnih insekticida.
U povoljnim uslovima ženske polažu jaja na skrovitim mestima u pazuhu lista ili na mestima grananja stabla. Jaja su presvučena vunastom tvorevinom tako da na njih ne deluje ni jedan insekticid. Suzbijanje se temelji na uništavanju pokretnih larvi. Kada se razlegu iz jaja i pređu u pokretni larveni stadijum mogu se tretirati kontaktnim insekticidima, ali je veoma važno da se ovo tretiranje ponovi dva puta u roku od sedam dana kako bi se uništile sve larve koje se razlegu u ovom periodu.



Da bi delovanje bilo potpunije biljke je poželjno i zaliti rastvorom preparata Actara. Ovaj parazit napada gotovo sve sobne biljke, izrazito voli krotone, kaktuse, spatiflume, a na afričkim ljubičicama može da napravi ogromne štete. Dakle, prekontrolišite vaše biljke i ukoliko primetite vunaste bele promene na granama ili listovima odmah počnite sa tretiranjem. Jedan od načina uklanjanja je i mehaničko skidanje ovih vaški rastvorom razblaženog alkohola, ali samo ukoliko je napad uočen na vreme. Kod većeg napada koristite preparate.


Štitasta vaš

Ovo je štetočina koji će vam praviti probleme uglavnom na sobnim lisnodekorativnim biljkama, ali se često može naći i na oleandru i limunu.



Glavna karakteristika ove vaši je posedovanje štita. Naime, ceo insekt prekriven je hitinskom prevlakom u obliku štita kojim čvrsto prijanja uz biljku domaćina na kojoj se hrani. Ceo svoj životni ciklus završava pod štitom pod kojim i ženka nosi jaja. Kada se izlegu, larve su pokretne i zauzimaju pozicije na biljci hraniteljici. Rastom i sazrevanjem dobijaju hitinski štit i postaju gotovo neuništive. Prskanja protiv štitaste vaši uglavnom daju slabe rezultate jer gotovo ni jedan pesticid ne deluje kroz ovaj štit.



Ipak, postoje preparati poput Actare koji se zalivanjem upijaju u biljne sokove i uništavaju ovu vaš dok se hrani sisajući biljne sokove. Dakle, prskanje u kombinaciji sa zalivanjem Actarom daje vrlo dobre rezultate u suzbijanju štitaste vaši. Preporuka je da se postupak ponovi na 15 dana kako bi se održala koncentracija otrova u biljnom soku. Prilikom primene preparata uvek se pridržavajte propisanih zaštitnih mera i priloženog uputstva.




Efikasan preparat

Za sada je Actara najbolje sredstvo za suzbijanje vunaste vaši jer se može primenjivati i prskanjem i zalivanjem. Zalivene biljke usvajaju otrov preko vode pa tako Actara postaje sastavni deo biljnih sokova kojim se vunaste vaši hrane.

Нема коментара: