недеља, 7. фебруар 2010.

Začini sa kuhinjskog prozora



Najpoznatiji začini sa najširom primenom uglavnom su mediteranskog porekla (origano, majčina dušica, mirođija, ruzmarin, lavanda, bosiljak, čubar, majoran, nana), ali su se dobro prilagodili i gajenju u kontinentalnim uslovima. Ovo su ujedno i biljke koje se preporučuju za zimsko gajenje .
Mediteranske začinske biljke možete lako i jednostavno sami proizvesti iz semena i to u gotovo svako doba godine. U ovim mirisnim biljkama neophodnim za pripremanje jela i napitaka možete uživati na svakoj prozorskoj dasci u kuhinji.
Ne samo da ćete uvek imati pri ruci sveže listove, već će vam ukrašavati prostor i uneće posebnu životnu draž. Kada kupujete seme začinskih biljaka, opredelite se za renomirane proizvođače. Izbegavajte vrste krupnog rasta i obavezno pažljivo pročitajte uputstva na poleđini svake kesice semena. Seme posejte u sandučiće i po nicanju pikirajte u saksije prečnika 12-14 cm. Ukoliko im obezbedite dovoljno svetla (najmanje 5 sati sunca), umerenu vlagu i zemljište na bazi sterilnih tresetnih supstrata, nećete imati problema sa bolestima i fiziološkim poremećajima.
Zalivanje obavljajte tako da se zemlja između dva zalivanja osuši. Začinske biljke ne trpe previše vlažan supstrat.
Prihranu obavezno obavljajte jednom mesečno nekim od rastvora za prihranu lisnodekorativnih biljaka.

Redovno orezujte

Začinske biljke se moraju redovno orezivati kako bi se sprečilo cvetanje i pojačalo grananje biljaka. Kada počne razvoj cvetne grane, prinos listova se značajno smanjuje, a biljka završava svoj reproduktivni ciklus i prestaje sa rastom. Pri orezivanju vodite računa da nikada ne skinete više od 1/3 listova kako ne biste ugrozili rast biljaka. Ipak, orezujte ih redovno kako biste stimulisali njihov rast i formirali žbunastu formu.

Mogu i lampe

Ukoliko na vašem prozoru nema dovoljno svetla, začine možete gajiti i pod fluorescentnim lampama. One moraju biti postavljene na oko 45 cm iznad biljaka kako bi dale dovoljno svetla.

Нема коментара: