уторак, 17. новембар 2009.

ASTER (Aster alpinus)




ASTER (Aster alpinus) ili kako mi kažemo Zvezdan

Asteri su ozbiljna konkurencija hrizantemama kada je jesenje cvetanje u pitanju. Neki cvetaju u kasno leto, ali je većina u cvetu od jeseni. Popularnost su im doneli raznobojni cvetovi

Doba cvetanja: Iako neki varijeteti cvetaju već od maja, većina cveta u septembru i oktobru. Cvetovi podsećaju na hrizanteme, nešto su manji, a cvetanje je bujno. Obično su svih nijansi bele, roze i ljubičaste boje.

Miris biljke: Nema miris

Preporuka za sadnju: Poznat je kao jesenji obrub staza i cvetnjaka. Ipak, aster može da bude vrlo atraktivan i posađen u velikim baštenskim saksijama ili kao kombinacija u cvetnjacima sa jesenjim cvetnicama, prvenstveno violama.

Svetlo/pozicija: Na punom suncu biljke se ne izdužuju i zadržavaju kuglast rast. Aster podnosi i nešto manju senku.

Temperature: Ukoliko se sadi u ranu jesen, biljka odlično podnosi mraz u toku zime. Nije retka pojava da se cvetanje obnovi jos jednom krajem sezone.
Presađivanje: Aster koji cveta u jesen treba posaditi u rano proleće, a one za prolećno cvetanje treba saditi u jesen. Odmah po kupovini posadite ga u ocedan supstrat. Ukoliko ga sadite direktno u zemlju, obavezno dodajte nešto treseta i sporootpuštajućeg đubriva. Na ovaj način pojačaćete drenažu zemljišta i neće doći do truljenja korena.

Orezivanje: Nakon precvetavanja biljke možete orezati. Ovako ćete obnoviti žbuniće i dobiti još jedno cvetanje
krajem sezone.

Razmnožavanje: Lako se razmnožava podzemnim stablom iz kojeg bogato tera nove izbojke. Deljenje bokora takođe je jedan od jednostavnih načina razmnožavanja. Neki varijeteti toliko snažno rastu da ćete iz sezone u sezonu morati da ih jednim delom vadite kako ne bi ugušili ostale cvetnice.

Zalivanje: Umereno zalivanje sa smenom sušnih i vlažnih perioda stimuliše rast biljaka. Nešto pažljivije zalivanje potrebno je u toku leta kada su najjače žege.
Prihranjivanje: Od sadnje u jesen, kada ste dodali sporootpuštajuće đubrivo, pa do proleća nije potrebno dodatno zalivanje. Od proleća pa do početka avgusta dodajte sa svakim drugim zalivanjem vodorastvorljivo đubrivo 20:20:20 (2g/l vode). Ukoliko želite da pojačate cvetanje, onda od faze kada je biljka dobro razvila zelenu masu pa do cvetanja, prihranjujte đubrivom kombinacije 15:5:35 (2g/l vode)

Нема коментара: