субота, 21. новембар 2009.

Mirisi proleća

Malo je biljaka koje æe vas u hladnim danima razveseliti lepim cvetovima i prijatnim mirisom. Sumornu sliku ovog perioda možete promeniti forsiranjem atraktivnih proleænih lukovica koje æe cvetati i na prozoru vašeg toplog doma

Amarilis(Amarilis)
Najveći broj amarilisa koji dolaze iz Holandije vec su posađeni u saksijama u kojima je zemlja sigurno presuva. Proverite, i ako je potrebno, odmah je zalijte. Postavite je na osunčano (svetlo) mesto. Kada počne da izbija cvetna stabljika, povremeno okrećite saksiju kako se ne bi iskrivila prema izvoru svetla. Cvetanje se može očekivati za 3-6 nedelja. Kada biljka počne da cveta, uz cvetnu stabljiku možete postaviti oslonac (bambusov štap) jer su cvetovi obično preteški. Većina hibridnih amarilisa formira dve do tri cvetne stabljike, a svaka nosi tri do četiri cveta. Ako ste dobili samo lukovicu, posadite je u saksiju prečnika 15-20 cm. Lukovicu sadite tako da izbojak bude okrenut na gore, a korenov venac prema dnu saksije. Saksiju ispunite do 1/3 zemljom, postavite lukovicu i dopunite lagano ne sabijajući zemlju oko nje. Jedna trećina lukovice morala bi da bude iznad nivoa zemlje. Ukoliko dobijete više od jedne lukovice, posadite ih kao što je gore navedeno, ali ih ne zalivajte. Cvetanje ćete produžiti tako što ćete ih staviti na mračno i hladno mesto do momenta kada budete hteli da započnete forsiranje cvetanja. Unesite ih u kuću (5-8 nedelja pre nego što želite da procvetaju) i postavite na svetlo mesto i zalijte.
Ako želite da vam amarilis procveta i naredne godine…
Amarilis se može forsirati da cveta iz godine u godinu. Ovo traži i nešto dodatne nege, a kao nagradu dobijate cvetove koji neodoljivo podsećaju na stare gramofone. Nakon opadanja cvetova odsecite cvetnu stabljiku na oko 2-3 cm od vrha lukovice. Listove ne skidajte, već ih ostavite da i dalje rastu i hrane lukovicu. Nastavite sa regularnim zalivanjem i prihranom na 15 dana đubrivom prilagođenim za cvetajuće biljke. U toku proleća i leta amarilis će izbaciti dosta listova. Na svaka četiri lista izrasla u toku leta, obrazovaće se jedna cvetna stabljika u toku sezone cvetanja. Sredinom avgusta smanjite zalivanje i ostavite listove da prirodno odumru kada se zemlja u saksiji potpuno osuši. Lukovice nakon toga čuvajte na hladnom, mračnom i suvom mestu minimum dva meseca. Pet do osam nedelja pre nego što želite da biljke opet procvetaju, presadite ih u svežu saksijsku zemlju i zalijte. U početku zalivajte oskudno, kako biste „probudili lukovicu“, a tek kada se pojavi izbojak, započnite sa urednim zalivanjem. Sada biljke možete premestiti na hladno i svetlo mesto, ali sa indirektnim osvetljenjem. Cvetanje možete oèekivati za 5-8 nedelja.

Zimske perle(Gaultheria sp.)
Ovaj zimzeleni niski žbun u toku jeseni obrazuje skarletno crvene, bele ili roze bobice, pa se vrlo rado koristi i u zimskim sobnim dekoracijama. Ovu biljku svakako treba gajiti napolju na umereno senovitim ili osunčanim pozicijama.
Zahteva nešto kiseliji supstrat i sporo raste, pa ga zato treba gajiti u saksijama. Saksija velčine 13 cm prečnika biće sasvim dovoljna, a i praktična kako bi se u zimskim mesecima unela u kuću. Kožasti ovalni i sjajni listovi doprinose zimskoj atmosferi, a crvene kuglice neodoljivo podsećaju na božićne dekoracije. Postavite je uz saksije sa muskarima i zumbulima.

Muskari(Muscari)
Ovi mali plavi cvetovi takođe se mogu iskoristiti za forsiranje cvetanja u toku zime. Jedna od važnih stvari je da se za ovakvo forsiranje uvek koriste lukovice koje su prošle hladni tretman kod isporučioca. Krajem septembra lukovice muskara posadite u saksije od oko 10 cm prečnika. Naravno, možete saditi i u veće plitke posude ili lončiće. Važno je da sve ove posude imaju dobar odvod suvišne vode. Svakako bi bilo dobro da ne budu velike i da se lako mogu smestiti na prozorsku dasku, jer će im u doba cvetanja biti potrebno puno svetla. Sadnju obavite po već preporučenom principu. Dezinfikujte lukovice i u svaku saksiju od 10 cm prečnika posadite 3 do 5 lukovica. Ostavite ih na što hladnijem mestu. Dobro je da ih držite u negrejanom podrumu ili garaži, ali tako da nemaju prviše svetla. Lukovice u ovom periodu treba da obrazuju lep korenov sistem.
Krajem decembra unesite ove biljke u grejanu prostoriju i stavite ih na prozorsku dasku gde će imati dovoljno svetla. Za 3-4 nedelje prvo će početi da se pojavljuju listovi, a za njima i grozdovi plavih cvetiæa. Osim što æe vas uveseliti u toku januara, muskari iz kasnije sadnje biće i prelepa Uskršnja dekoracija.

Zumbuli(Hyacinthus sp.)
Kao i muskari i zumbuli su vrlo popularni za zimske dekoracije. Možete ih saditi u različitim intervalima i uživati u cvetu od zime do proleća. Za sadnju se koriste petostepene krupne lukovice. Ovo znači da su već prethodno ohlađene i da je u njima već formiran cvetni pupoljak. Možete ih odmah saditi u saksije i to jednu lukovicu u saksiju prečnika 10cm ili više u veće plitke saksije. Male keramičke žardinjere idealne su za sadnju zumbula.
Ukoliko sadite nehlađene lukovice, onda sadnju treba obaviti već početkom oktobra. Do sredine decembra posađene lukovice držite u mračnoj negrejanoj prostoriji. Kada se koren dobro razvije, a pupoljak počne da izbija, prenesite ih u grejanu prostoriju. Ukoliko ih odmah stavite na veoma svetlo mesto, postoji opasnost da će cvetovi ostati sedeći. Prijatan i snažan miris zumbula ispuniće vaš prostor i neće vam trebati dodatni osveživači.

Нема коментара: