четвртак, 5. новембар 2009.

Zalivanje


Šta je to odstajala voda?

Često možete pročitati da cveće treba zalivati odstajalom vodom, međutim, pravo uputstvo kako se priprema odstajala voda uglavnom ne postoji. Odstajala voda je voda koja je temperirana tako da prilikom zalivanja biljaka ne dolazi do šoka. Ovo temperiranje obavlja se tako što se voda za zalivanje priprema 24 sata pre njene upotrebe.
Kako zalivamo cveće?
Zalivanje je jedna od najvećih zagonetki za ljubitelje cveća. Da li je dovoljno zalivati jednom nedeljno, ili jednom u 15 dana, ili možda češće? Odgovor na ovo pitanje jednostavno ne postoji. Dobro je poređenje ako kažemo da se ni mi sami ne bismo dobro osećali kada bi nam noge bile stalno mokre.

Zabluda!

“Cveće uvek treba zalivati u podlošku (tanjirić).” Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Prirodan tok vode je od vrha saksije prema dnu. Na ovaj način voda iz supstrata istiskuje stari vazduh, a povlačenjem od biljke u kapilare sa površine ulazi nov svež vazduh. Soli koje se nalaze u supstratu se ispiraju od površine prema dnu saksije. Ukoliko zalivate u podlošku, soli će se podizati sa dna saksije prema površini i na površini supstrata će se stvarati ružna bela skrama.

Savet

Najbolji način pripremite vodu za zalivanjeje da u neki široki sud pustite vodu u jakom mlazu preko rešetke. U kućnim uslovima najjednostavnije je da u kantu sa širokim otvorom pustite vodu preko tuša sa visine koliko vam to crevo od tuša dozvoljava, minimalno makar jedan metar. Na ovaj način voda će velikom površinom doći u kontakt sa vazduhom i skoro 60% hlora će da izvetri. Ovako napunjene posude ostavite 24 sata da odstoje. I stajanjem se vetrenje hlora nastavlja, a jedan deo karbonata se istaloži na dnu posude. Ovako pripremljena voda dobra je za zalivanje cveća.

Нема коментара: