среда, 4. новембар 2009.

Temperatura

Ono o čemu najčešće vodimo računa pri gajenju biljaka je temperatura. Ipak, odvojena od ostalih uslova gajenja, sama temperatura nikako neće biti dovoljna da se dobije kvalitetna i lepa biljka.

Optimalne temperature
Biljke rastu na temperaturama od -20 do +30°C. Deo jednogodišnjih cvetnica uglavnom pokriva temperature od 10 do 27°C, dvogodišnje cvetnice odlično podnose zimu i mogu da izdrže i jače mrazeve, a viola koja cveta od jeseni do proleća, pod snežnim pokrivačem izdržava i temperature do -20°C. Naravno da su sve drvenaste biljke daleko otpornije na variranje temperatura i da bolje podnose mrazeve, ali atraktivnost jednogodišnjeg cveća teško da može da zameni neka druga biljna grupacija.

VAŽNO

Samo na vreme zasađene biljke uspevaju dobro da razviju korenov sistem i na taj način prebrode nepovoljne temperaturne uslove.

SAVET

Ukoliko imate takvu poziciju da su biljke stalno izložene visokim temperaturama i vrelom letnjem suncu, dobro je da po zalasku sunca biljke istuširate odstajalom vodom i na taj način ih rashladite. Kada zalivate vodite računa da to obavite što ranije ujutro dok još nije vrućina i slobodno opet rashladite biljke orošavanjem.
Kako temperature utiču na biljke?

Normalan rast i razvoj biljaka odvija se pri optimalnim temperaturama u zavisnosti od biljne vrste. Biljke koje su prilagođene hladnim uslovima kao što su dan i noć, spomenak ili šeboj u uslovima visokih temperatura gube svoje dekorativne osobine. Počinju naglo da prerastaju, cvetne drške su prevelike i ne mogu da nose cvetove, pa izgledaju kao da su se isprevrtale.

Нема коментара: